Біатлон — зимова спортивна дисципліна, що поєднує лижні гонки зі стрільбою. Він складається з бігу на певну дистанцію (зазвичай від 7,5 до 20 км), під час якої учасники змагань 2 або 4 рази займають позиції на тирі, приймаючи положення стоячи або лежачи, роблячи щоразу 5 пострілів. Також є літній біатлон. А на сайті Sport N All ви можете вивчити історію виступів збірної України з біатлону на Олімпійських Іграх.

Біатлон — популярна дисципліна в Німеччині, Росії, Італії, Франції та деяких частинах Скандинавії

Історія

Початки біатлону можна пов'язати з вправами норвезьких солдатів. Перші змагання відбулися в 1767 році, коли норвезькі прикордонники змагалися один з одним. Поступово цей вид спорту ставав все більш популярним у всій Скандинавії.

Вперше біатлон був продемонстрований на зимових Олімпійських іграх 1924 року, тоді він називався «патрульним пробігом». Він також з'явився як показова дисципліна на наступних Олімпійських іграх в 1928, 1936 і 1948 роках. Вона не була визнана олімпійською дисципліною через невелику кількість країн, які виставили своїх біатлоністів. Перший чемпіонат світу з біатлону відбувся в 1958 році, а через два роки він також з'явився на зимових Олімпійських іграх.

Керівним органом біатлону є Міжнародний союз біатлону (IBU), який був офіційно створений у 1998 році, коли він відокремився від Міжнародного союзу сучасного п'ятиборства та біатлону (UIPMB), створеного в 1948 році.

Правила

Бігові лижі. У біатлоні дозволені всі прийоми катання. Учасники споряджаються лише лижами, довжина яких не повинна бути меншою за зріст спортсмена менше 4 см, та палицями.

Карабін з мінімальною масою 3,5 кг з боєприпасами повинен бути на спині учасника протягом усього пробігу. Використовуються карабіни калібру 5,6 мм. Повинен бути заряджений, автоматична або напівавтоматична зброя не може використовуватися.

Мішені на полігоні знаходяться на відстані 50 м. Для кожної стрільби учасник повинен влучити у 5 дисків діаметром 45 мм лежачи або 115 мм стоячи. Мішень оснащена спеціальним механізмом, який автоматично накриває її білою шайбою. Завдяки цьому біатлоністи інформуються про ефективність вистрілу.