Схоже, що портативні консолі все більше повертають колишню популярність. Станом на кінець 2021 року одна тільки Nintendo продала понад 101 млн консолей Nintendo Switch, але тепер у неї з’явився серйозний конкурент. У липні 2021 року Valve несподівано увірвалася на ринок та анонсувала Steam Deck, яка повинна змінити уявлення про портативний геймінг. Разом із магазином приставок РетроМагаз з’ясуємо, чи вийшло у компанії створити конкурентний пристрій та які він має переваги?

Трохи про Steam Deck

Steam Deck можна назвати консоллю лише частково. Valve позиціонує пристрій як портативний РС без жодних обмежень у кастомізації. На ньому встановлена Steam OS, яка побудована на базі Linux, але користувачі можуть замінити її на будь-яку іншу ОС та завантажити безліч додатків. Компанія також виклала в мережу CAD-файли креслень корпусу. Завдяки цьому будь-хто може власноруч створити аксесуари для консолі.

Інша відмінність від консолей — відсутність ексклюзивних ігор, як у PlayStation чи Nintendo. Натомість геймерам пропонують майже усю бібліотеку Steam. Вони мають змогу обрати будь-який проєкт, який підтримується Steam Deck. Для цього Valve поділила всі ігри на 4 категорії:

  • Повністю сумісні;
  • Можна грати, але після ручного налаштування;
  • Не підтримується;
  • Не перевірені.

Станом на лютий 2022 року приставка має понад 520 повністю сумісних ігор, кількість яких постійно зростає.

Найбільш схожими на Steam Deck є Aya Neo Pro та OneXPlayer. На обох консолях також можна зіграти в ігри з РС, але при прямому порівнянні майже в усьому пристрій від Valve показує кращі результати.

Steam Deck оснащена 16 Гб оперативної пам’яті типу LPDDR5, кастомним процесором AMD, який об’єднує 4 ядра Zen 2 (8 потоків, до 3,5 ГГЦ) та 8 графічних блоків з архітектурою RDNA 2 (512 потокових процесорів, до 1,6 ГГц). Також вона має 7-дюймовий сенсорний екран із роздільною здатністю 1280х800, який працює в нативних 720р. За словами Valve, Steam Deck здатна працювати на одному заряді до 8 годин, а зарядка до 100 %, під час якої можна продовжувати грати, займає приблизно 100 хвилин.

FPS у іграх та автономність

У більшість проєктів можна зіграти в роздільний здатності 800р, але для деяких краще обрати звичні 720р. Залежно від налаштувань графіки, потужне залізо та низька роздільна здатність дають змогу отримати стабільні 60 кадрів у секунду і більше в багатьох проєктах із категорії «повністю сумісні». Наприклад, Civilization VI в середньому показує 76 FPS на низьких налаштуваннях та 43 FPS на високих. Також були протестовані наступні ігри:

  • Forza Horizon 5 (високі налаштування) — 39,4 FPS;
  • Forza Horizon 5 (низькі налаштування) — 61,1 FPS;
  • Guardians of the Galaxy (низькі та середні налаштування) — 30 FPS;
  • Devil May Cry (ультра) — 62 FPS;
  • Red Dead Redemption 2 (низькі налаштування) — 50 FPS.

Також, окрім кількості кадрів у секунду, важливим є й час роботи консолі. Steam Deck має доволі гнучкі налаштування, завдяки чому можна суттєво продовжити час гри. В іграх консоль має наступні результати:

  • Devil May Cry 5 (високі налаштування, Vsync, 50 % яскравість) — 2 години
  • Devil May Cry 5 (ультра налаштування, без Vsync, 50 % яскравість) — 1,5 години;
  • Відтворення 4K-відео (60 fps, 50 % яскравість) — 3 години;
  • Guardians of the Galaxy (низькі налаштування, 50 % яскравість) — 2 години.

Загалом Valve обіцяє 2–8 годин автономної роботи, але більш реальною є цифра у 2–6 годин.

Можливості Steam Deck як не портативної консолі

Для тих, кому екран консолі здається маленьким, розробники додали USB-C роз’єм. Він дає змогу вивести зображення з приставки на монітор. Через нього також можна під’єднати клавіатуру та іншу периферію, у тому числі й VR. Steam Deck має Bluetooth для підключення бездротових навушників чи геймпаду.