У зв'язку з ситуацією все більше людей починають думати про можливість будівництва власного бункера. Якщо ви один із тих, хто хоче зробити укриття, у вас є вибір із двох варіантів – або ви користуєтеся послугами спеціалізованих компаній, або можете побудувати його самостійно. Проектування бомбосховищ – одна із сфер діяльності ТОВ «Київавіапроект». Скористайтеся послугами команди професіоналів, адже сучасний бункер – це складний комплекс інженерних рішень, які не можна ігнорувати при його будівництві.

Що потрібно враховувати під час будівництва бункера

Будівництво власноруч можливе, але це займе у вас більше часу. Якщо ви бажаєте побудувати підземний бункер, він має бути на вашій території, в ідеалі прямо у підвалі. Пробіг до бункера не повинен перевищувати 500-800 метрів. Що ближче, то краще.

При будівництві бомбосховища потрібно дотримуватись загальних принципів – вибрати місце із гравійним ґрунтом, викопати тут яму глибиною 4 метри, щоб перевірити рівень ґрунтових вод. Якщо місце буде не затоплено, можна розпочинати. Замовивши проектування бункерів, ви значно спрощуєте завдання.

Важливі рекомендації

Якщо ви хочете побудувати недороге сховище, не ускладнюйте його замкнутим контуром фільтрації, стійкістю до прямого влучення ядерної бомби та іншими зручностями. Такі системи вимагають професійної експлуатації та обслуговування, коштують дорого та окупаються лише у спорудах великої ємності.

Головний проектант Києва радить:

  • Захист від радіоактивних опадів має сенс для домашнього укриття, що означає наявність достатнього шару матеріалу над ним та запобігання попаданню води зовні. Щоб запобігти необхідності захищати притулок від впливу барометричної хвилі, хімічного та біологічного зараження, достатньо вибрати відповідне місце для сховища (а отже, і будинку) подалі від великих міст, аеропортів, військових баз та інших стратегічних об'єктів.
  • Тоді все, що вам потрібно, це проста система фільтрації у бункері, нехай навіть механічна з ручним приводом, яка відокремлює радіоактивний пил від повітря. Час, протягом якого великі частки радіоактивного пилу падають після ядерного вибуху, відносно короткий, тому фільтрація буде необхідна лише на невеликий період.
  • Основною проблемою перебування у притулку з погляду вентиляції є не так забруднення повітря ззовні, як перегрів приміщення, особливо влітку. Це невеликий простір, заповнений людьми, які обігрівають притулок теплом свого тіла, і якщо ви не провітрите приміщення, то перегрієтесь. Вентиляція в основному використовується для охолодження, коли йдеться про тривале перебування. Зиму можна пережити за допомогою спальних мішків та ковдр, з перегріванням упоратися досить складно.