Тонометр це прилад для вимірювання артеріального тиску у людини. У цій статті ви дізнаєтеся, як вибрати та купити тонометр в Україні, а також про:

  • тонометри для домашнього користування;
  • відмінності між різними моделями;
  • їх функціонал.

Види тонометрів та принцип роботи

За принципом роботи тонометри поділяються на:

  1. Електронні.
  2. Механічні.
У механічному тонометрі нагнітання та випускання повітря здійснюється вручну за допомогою гумової груші, а верхній та нижній тиск (систолічний та діастолічний) користувач обчислює самостійно, прослуховуючи його за допомогою фонендоскопа та підраховуючи.

Вимірювати тиск з високою точністю таким тонометром може тільки лікар. Використання механічного тонометра потребує спеціальних навичок. Так, ці моделі надійні, їхній механізм вимірювання вкрай простий, але точно визначити результат ними складно, особливо для літньої людини. Крім того, накачуючи повітря в манжету, людина докладає зусиль, які спотворюють результат. Тому не рекомендується купувати механічні тонометри для вимірювання у домашніх умовах самому собі.

Серед електронних можна виділити напівавтоматичні та автоматичні. У напівавтоматичних накачувати манжету повітрям потрібно, як і раніше, вручну, а ось вважати результат не потрібно — виміри проводяться автоматично. Такий прилад можна придбати, якщо ви збираєтеся вимірювати тиск іншій людині або хтось допоможе його виміряти вам. Ручне нагнітання повітря в цих приладах спотворює результат, як і в механічних.

Повністю автоматичні прилади керують усім процесом вимірювання – користувачеві достатньо правильно накласти манжету та натиснути кнопку пуску. Такі тонометри є найбільш зручними і дозволяють людині зберігати повну нерухомість під час вимірювань, що гарантує точні результати.

За місцем фіксації манжети тонометри поділяються на плечові та зап'ясткові. Зап'ясткові тонометри компактніші і транспортабельніші, проте плечові точніші і підходять всім без винятків.

Додаткові функції тонометрів

Головний критерій ефективності тонометра – його точність. Усі прилади можуть давати похибку не більше допустимого: ±3 мм рт. ст. за рівнем тиску та ±5 по пульсу. Для підвищення точності вимірювання багато автоматичних тонометрів оснащені додатковими функціями. Індикатор руху дозволяє виключити неточності вимірювання, що виникають, якщо користувач рухається під час процедури. Важливо пам'ятати, що міряти тиск потрібно сидячи, упираючись спиною в спинку стільця, рука повинна повністю лежати на столі. Під час процедури не можна не лише рухатись, а й розмовляти. Індикатор руху підкаже, що потрібно провести вимір. Деякі моделі мають індикатор правильного накладання манжети, який надасть сигнал, якщо манжета зафіксована неправильно. При появі на екрані особливого символу потрібно буде заново накласти манжету і повторити вимір.

Усі види та моделі сучасних тонометрів можно придбати на сайті у інтернет-магазині MEDHOUSE за демократичними цінами та з гарантією високої якості.

Можливі протипоказання, проконсультуйтеся з фахівцем