Найчастіше таким питанням спантеличуються люди, які запланували облагородження заміських володінь. Відсутність електрики в дачних спорудах завдає маси незручностей. Нерідко до мережі буває підключений лише сам будинок, а допоміжні споруди (лазня, сарай, гараж) залишаються без електроенергії.

Є кілька способів проведення електроенергії біля. Свого часу єдиним доступним способом підключення електрики на дачній ділянці було натяг кабелю від ЛЕП до щитка за допомогою анкерних болтів на опорі (на бетонних стовпах). Спосіб хоч і надійний і перевірений, але візуально не завжди естетичний, проте не всі акцентують увагу на зовнішній вигляд. Інший, порівняно новий спосіб проведення електрики на ділянку – це підземне прокладання кабелю, для неї потрібен спеціалізований кабель, який має високі експлуатаційні характеристики, зокрема, достатній захист від зовнішнього впливу та механічних пошкоджень. До того ж, безперечним плюсом буде той факт, що зовнішній вигляд території та об'єктів на ній не порушується.
Якщо Ви вже визначилися з тим, як саме ви проведете електрику, варто зрозуміти який саме кабель вам підійде!

Розглянемо докладніше і по порядку про кабелі та проводи, що підходять безпосередньо для прокладання на вулиці.

Кабель ВВГнг(А) – багатофункціональний силовий кабель для вуличного монтажу, підходить для підземної прокладки. Кабель ВВГ - неброньований, тому він має бути обов'язково захищений, прокладений у поліамідній гофротрубі, лотку або металорукаві.Для захисту від зовнішніх механічних пошкоджень його необхідно помістити трубу в ПНД. Кабель ВВГнг(А) відрізняється універсальністю та великим терміном служби.

Провід ПВС - Гнучкий провід із мідними жилами призначений для приєднання електроприладів та різних виробів побутового застосування до електромережі.

ПВС має ізоляцію та оболонку з ПВХ пластикату, дуже стійкий на стирання завдяки товстій та міцній ізоляції. Провід пропускає електрику через мережу із частотою 50 Гц та напругою 0,38 кВ. Основним призначенням цього дроту вважаються подовжувачі. За своєю конструкцією провід відрізняється гнучкістю. Він чудово підійде, щоб організувати підключення електрогенератора.

Провід СІП - Самонесучий ізольований провід, призначений для повітряних ліній електропередачі на напругу до 0,6/1 кВ включно з номінальною частотою 50 Гц, для виконання відгалужень від повітряних ліній електропередачі до введення, для прокладання по стінах будівель або інженерних споруд, в атмосфері II та III. Діапазон температур при експлуатації від -60 °C до +50 °C. Його жили виконані з алюмінію, але є варіанти зі сталлю всередині алюмінієвих жил. Є СІП, де йде оголена несуча нейтраль, яка застосовується для повітряної лінії електричної передачі. Ізоляція дроту створюється із зшитого поліетилену. СІП відрізняється міцністю, стійкістю до ультрафіолетових променів, тому часто застосовується на вулиці без гофрованих труб. Від опори лінії електричної передачі СІП простягається повітрям від будинку.

Стаття магазину https://vse-e.com/ua.