Документаліст і відеограф з Харкова Мстислав Чернов став лауреатом Пулітцерівської премії. Премії 2023 року в номінації “За служіння суспільству” разом із ним були удостоєні фотограф Євген Малолєтка, продюсер Василіса Степаненко й кореспондент Лорі Хіннант, які працюють в агентстві Associated Press.

Чернов, Малолєтка та Степаненко були трьома представниками західних ЗМІ, які залишились у Маріуполі під час бойових дій. Вони опублікували репортаж із маріупольського пологового будинку, який потрапив під російський обстріл.

Оборона Маріуполя тривала близько трьох місяців з 24 лютого до 20 травня 2022 року. Місто було окуповане військами РФ.

Мстислав Чернов створив документальний фільм “20 днів у Маріуполі”, присвячений бям за місто; світова прем’єра відбулася у січні цього року. Стрічка розповідає про те, як Маріуполь переживав перші тижні повномасштабного вторгнення – обстріли, загибель мирного населення. За оцінкою автора, його картина – “це емоційно важкий, але важливий історичний документ, подія для українського документального кіно та один із перших повнометражних документальних фільмів про повномасштабне вторгнення Росії в Україну”.

Фільм показали в американському місті Парк-Сіті на головному у світі майданчику незалежного кіно – фестивалі Sundance. На цьому фестивалі картина здобула приз глядацьких симпатій.

2023 року Мстислав Чернов також отримав міжнародну медіапремію Royal Television Society 2023.