Записуючись на лікування зубів, кожен пацієнт сподівається, що зможе повністю позбутися болю, який його мучить. Але відразу після відвідин лікаря він може зіткнутися з дуже неприємним  явищем, як зубний біль після пломбування. Важливо пам'ятати, що больові відчуття можуть бути нормою і незабаром пройдуть або вимагатимуть додаткового втручання фахівця в майбутньому. Тому, якщо болить зуб після пломбування, не варто відразу ж панікувати та звинувачувати стоматолога у недбалості.

Які можуть бути причини неприємних відчуттів?

Зубний біль після пломбування супроводжується неприємними відчуттями, що виникають швидше за все після препарування та встановлення пломби. Іноді це абсолютно нормальна реакція для організму. Сюди відносять такі випадки:

  • зуб болить при натисканні та не турбує у стані спокою;
  • ниючий біль, що не доставляє занадто сильного дискомфорту;
  • немає гострих нападів болю в зубі або в ділянці каналів;
  • напередодні виконувалося лікування карієсу (у цьому випадку неприємні відчуття можуть бути ще протягом 5 днів, поступово зменшуючись);
  • після встановлення пломби у канали з видаленням нерва (біль зберігається протягом кількох тижнів, але не наростає, а навпаки – стихає).

Зіткнувшись з питанням про те, чи може хворіти зуб після пломбування, варто згадати про всі вищезгадані фактори, перш ніж панікувати.

Які бувають болі після встановлення пломби?

Багатьох пацієнтів цікавить питання, скільки часу болить зуб після пломбування. Будь-який зубний біль після пломбування залежить від ступеня ураження зуба карієсом. Якщо виявлено та проліковано поверхневий карієс або каріозну невелику пляму, то після відвідування лікаря ніяких больових відчуттів, як правило, не виникає. Якщо здійснювалося лікування серйозно пошкоджених твердих тканин і глибокого карієсу, в якому почав розвиватися періодонтит, то тоді неприємні відчуття можуть турбувати ще деякий час – до п'яти днів.

Болючість може відчуватися після встановлення пломби у таких випадках:

  1. Як тільки перестає діяти анестезія. У цій ситуації болить зуб під пломбою недовгий час – приблизно до двох годин.
  2. Під час їди або пиття. Наприклад, якщо зуб реагує на холодне після пломбування або на тверду їжу, це означатиме, що пломба поставлена неправильно та не щільно, або завищена, чи то в якійсь точці є близькість пломби до нерва. Виходить, що під час їжі відбувається просочення води або тиск їжі на зуб, через що може відчуватись біль.
  3. Сильно неприємні відчуття по всій щелепі. При глибокому карієсі або надто розвиненому періодонтиті після лікування каналів і встановлення пломби болі можуть поширюватися на всю щелепу ще приблизно до 30-40 днів.

Іноді зуб продовжує боліти або викликає почуття дискомфорту. Це може бути пов’язано, наприклад, із тим, що зуб реагує на температурні подразники і постукування, між пломбою і стінкою з'явився повітряний прошарок з негативним тиском, що викликає болючість тощо.Тому перш ніж переживати та впадати у відчай, слід розібратися, чому болить зуб після пломбування і чи може цьому зарадити лікар-стоматолог, який проводив лікування.

Коли слід звернутися до фахівця?

Щоб вияснити, чому болить зуб після лікування пульпіту тривалий час, краще звернутися до лікаря, який після діагностичного огляду виявить причини болю. Тим більше, якщо біль не вщухає, а ще й наростає, без стоматологічної допомоги ніяк не обійтися. Є ряд симптомів, з появою яких пацієнту потрібно негайно здійснити візит до лікаря. Серед них:

  • підвищення температури тіла на тлі болю у зубі;
  • посилення болю до нападоподібного, гострий біль при дотику до зуба;
  • зміна стану ясен, набряк, гіперемія;
  • випадання пломби та оголення порожнини;
  • болі при жуванні або ковтанні.

Конкретно визначити, чому болить зуб після пломбування, може тільки стоматолог після відповідного огляду. А ось щоб зняти біль до відвідування фахівця, слід випити бодай знеболювальне, попередньо проконсультувавшись з лікарем по телефону.