Подорожник — одна з найпоширеніших лікарських культур у світі, яка використовується для лікування бронхіту, опіків, кашлю, дерматиту, укусів комах, пептичних виразок, інфекцій сечовивідних шляхів та загоєння ран. Image В аптеці представлені різні форми фітопрепаратів, основний компонент яких — це подорожник у вигляді екстракту, соку або сухого подрібненого листя. Засоби відрізняються доступною ціною та ефективністю, за призначенням лікаря їх можна приймати дітям та вагітним жінкам. Відвари, фіточаї, сиропи в сонному використовуються як додаткові засоби та відрізняються мінімальним набором побічних ефектів. Але перед прийомом необхідно проконсультуватися з лікарем щодо дозування та можливих протипоказань.

Коли та як використовувати подорожник

Терапевтична користь трави доведена при таких недугах, як:

  1. Бронхіт — допомагає зменшити секрецію слизу у дихальних шляхах та знизити запалення. Для цього слід випивати три чашки чаю на день, приготованого з 1/2 чайної ложки сушеного листя подорожника, завареного склянкою води.
  2. Опіки — протизапальні властивості сприяють відновленню пошкоджених тканин. З цією метою до пошкодженої ділянки шкіри прикладається цілий лист свіжого подорожника.
  3. Кашель — виявляє секретолітичні та антибактеріальні властивості, розріджує мокротиння, сприяє відхаркуванню. При кашлі використовуються готові сиропи на основі екстракту або відвари із сухого листя.
  4. Шкірні захворювання, включаючи дерматит — сприяє виведенню токсинів, заспокоює та зменшує запалення. З лікувальною метою застосовують як свіже листя, так і компреси на основі відварів, які прикладають безпосередньо до хворої ділянки шкіри.
  5. Укуси комах — прискорює виведення токсинів, запобігаючи розвитку набряків та висипу.
  6. Пептичні виразки — чай з подорожника заспокоює запалену слизову оболонку кишківника, сприяє загоєнню ерозивних проявів та виразок.
  7. Інфекції сечовивідних шляхів — знижує симптоми запалення, завдяки протизапальним та протимікробним властивостям.
  8. Рани — прискорює загоєння та полегшує дискомфорт. Відвар з подорожника можна використовувати для обробки подряпин і порізів, промиваючи їх або прикладаючи до них компреси.

Image Найкращий час для заготівлі листя подорожника — весна, тому що в цей момент у них знаходиться найбільша кількість корисних елементів. При збиранні трави слід вибирати рослини з яскравим і ніжним листям, на яких немає слідів ушкодження, плям і бруду. Також з лікувальною метою використовується насіння, яке слід збирати в кінці літа, коли воно повністю висохне і набуде коричневого кольору. Сухе насіння та листя необхідно зберігати в герметичному контейнері, щоб під впливом вологи трава не втратила корисні властивості.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я