Ресторанів у Львові чимало. Відрізняються вони кухнею та можливостями, оформленням і рівнем сервісу. Наразі одним із найпопулярніших є Park. Art of Rest, який здатен вдовольнити потреби найвибагливішого клієнта. Звісно, ресторани існували не завжди і сучасного значення дане слово набуло лише в 1835-му році.

Що означає термін «restaurant». Цікаво, та походить він від дієслова «відновлювати». На перший погляд воно не має нічого спільного зі сферою харчування. Втім, в 1765-му році ці два поняття зуміли «пов’язати» – з’явилася комбінація: «bouillon restaurant». Застосовувалася вона для позначення бульйону на основі овочів і м’яса, що повертав сили. Цей відвар покращував травлення й був наділений лікувальними властивостями. Його рекомендували людям, яким не вистачало енергії. Продавався він у спеціальних місцях, які називали «здравницями».

Перший ресторан: що про нього відомо

Де з’явився подібний заклад? Звісно, в Парижі. Відкрили його в 1765-му році на вулиці Рю де Пулі, яка зараз називається вулицею Лувр. Фасад будинку був прикрашений перефразованим рядком з Біблії, яка запрошувала кожного завітати до цього закладу для відновлення сил. Звідси й «пішов» термін «ресторан». Його власником був Матюрен Роз де Шантуазо.

Цей заклад досяг чималого успіху. Відвідувачі з задоволенням замовляли:

  • пасту;
  • манні коржики;
  • м’ясо птиці та яйця.

Ці страви позиціонувалися, як максимально корисні для здоров’я – щось за складом, а дещо за кольором. Так-так, їжу світлого кольору вважали корисною. Заклад набув популярності. Відгуки про нього були здебільше позитивними, хоча ціни й вважалися дещо зависокими. Едуард Фурньє, письменник, згадав цей ресторан у своїй книзі, яка була видана в 1853-му році.

Що було далі? В період перед Французькою революцією в Матюрена Роз де Шантуазо виникла новаторська ідея – впровадити обслуговування, що не матиме розкладу, запропонувати клієнтам індивідуальні столики та страви на вибір, з вартістю яких можна було ознайомитися ще до подачі. Це виявилося чимось надзвичайним, адже до цього моменту, щоб перекусити не вдома, споживачі мали знайти таверну чи готель. Звісно, тут враховувалися певні нюанси:

  • замовити можна було лише одну страву;
  • ціна її була заздалегідь невідомою;
  • їжу подавали тільки в певний час доби.

Її якість далеко не завжди була прийнятною, але вибору не надавалося. Споживачі стабільно ходили в таверну, адже першочерговою задачею було втамувати голод. Що примітно, в той часовий період вже існували кейтерінги, але вони не продавали порціями, можна було придбати лише великий шматок, наприклад, пирога. Не дивно, що запропонована де Шантуазо система отримала безліч прихильників. Люди почали приходити до ресторану не тільки з метою наситити своє тіло, а й для того, щоб отримати від процесу задоволення. Настала доба масштабних змін, адже до того гарно харчуватися могли лише дворяни чи придворні. В тому та в іншому випадку для них готували особисті кухарі.

Ресторани: епоха змін

Перед Французькою революцією Париж налічував близько сотні ресторанів. Тепер в них не частували відновлюючими бульйонами. Споживачі приходили в заклади, щоб поїсти чогось смачненького. Ресторани виглядали розкішно. Розміщалися вони (в переважній більшості) в районі Пале-Рояль, що цілком прогнозовано, адже саме тут жили громадяни, які могли дозволити собі подібну розкіш. Страви мали далеко не низьку ціну, тож замовляла їх виключно еліта.

В ресторанах вражало буквально все, та особливий захват викликало меню. Вибір страв був безкінечним. Це викликало складнощі , які стали стимулом придумати те, що систематизує інформацію. Так і виникло меню, яке дозволяло отримати уяву про щедрість закладу. Втім, навіть побачивши скорочену версію, клієнт мав витратити чимало часу, щоб вивчити пропозицію. Особливо складно було в перші дні, адже подібне новаторство виявилося дуже незвичним. Були і плюси: споглядання опису страв викликало апетит.

Так починалась історія «ресторанів». Звісно, зараз вони не ставлять перед собою задачу нагодувати суспільство відновлюючими бульйонами, а пропонують їжу, що насищає та залишає приємний післясмак. Сучасні ресторани здатні запропонувати й дещо більше – приємну атмосферу, спеціально обладнані зали для організації різних заходів, дегустацію вина, відпочинок на лоні природи. Так, це може далеко не кожен заклад, але в повній мірі здатен забезпечити Park. Art of Rest.