Скатертина-доріжка: стильний додаток до сервірування святкового столу

Красива скатертина на обідньому столі виконує не лише естетичну, а й суто практичну функцію. Вона захищає від пошкоджень стільницю та заглушує сторонні звуки, що створюють тарілки та прилади.

Хоча обідати та вечеряти за столом, покритим скатертиною, набагато приємніше, постійне використання столового текстилю завдає господаркам чимало незручностей. Регулярне прання та прасування скатертин забирає чимало часу та сил. Набагато зручніше та простіше використовувати скатертини-доріжки, прикрашені гарною вишивкою чи іншим декором. Як виглядає такий незвичайний текстиль для дому та у чому переваги його використання? Розберемося.

Що таке скатертина-доріжка

64dcc7b59328c.webp

Так називають текстильні смуги тканини шириною в половину або третину стільниці, що використовують при сервіруванні замість традиційної скатертини, що повністю покриває стіл. Назв цього елемента сервірування кілька:

  • доріжки;
  • наперони;
  • бігунки;
  • раннери.

Такі вироби зручніше й простіше піддаються пранню, адже їх розміри істотно менші від звичайної скатертини. При цьому вишита доріжка на стіл виглядає дуже стильною та незвичною. Використовувати її можна як окремо, так і в парі з недорогою однотонною скатертиною, просто постелив поверх як прикрасу. Останній варіант зазвичай використовується для сервірування святкового столу, при цьому вузьку додаткову скатертину з вишивкою вибирають так, щоб вона становила контраст з основною тканиною, що покриває стільницю.

Переваги вишитих доріжок на стіл

Невелика вишита скатертина в українському стилі коштує недорого, проте за її допомогою можна кардинально змінити сервірування столу, зробити його ексклюзивним. Але це далеко не єдина її перевага:

  • раннер дозволяє повністю відмовитися від великої скатертини при сервіруванні;
  • оформлення столу виглядає модним, святковим та дуже сучасним;
  • бігунки не перевантажують дизайн, правильно розставляючи акценти в інтер'єрі;
  • доріжки виконують захисну функцію, оберігаючи стільницю від пошкоджень;
  • є можливість завжди тримати стіл у порядку, не витрачаючи на прання багато сил.

Для оформлення святкового столу та повсякденного використання краще вибирати вишиті доріжки з натурального матеріалу. Лляна тканина та якісна бавовна виглядають пристойно, невибагливі у догляді, їх легко прати та вони швидко сохнуть. Якісні віскозні та бавовняні нитки, які використовують для вишивки відповідальні виробники, не линяють та не вигоряють на сонці, тому оригінальна скатертина-доріжка надовго збереже привабливий зовнішній вигляд.

Доріжка в українському стилі — ідеальний подарунок для будь-якої господині

64dcc7fd6a24d.webp

Скатертина-доріжка, вишита в українському стилі, — чудовий подарунок на новосілля, весілля чи будь-яке інше сімейне свято. Завдяки символічному значенню елементів вишивки, у візерунок можна заздалегідь закласти побажання добра та добробуту, здоров'я, сили та бадьорості духу. А якщо ви хочете зробити подарунок іноземцю, кращого варіанта не знайти. Вишитий наперон — чудовий спосіб долучитися до старовинних українських традицій, дізнатися про сакральне значення елементів візерунків.

Купити оригінальну вишиту доріжку та інші предмети домашнього текстилю нескладно. Інтернет-магазин «Дивоквітка» пропонує чудовий вибір скатертин в українському стилі на сайті https://dyvo-kvitka.com.ua/domashnyj-tekstyl/vyshyti_skatertyny/. На вас чекає неймовірна кількість відтінків, розмірів та варіантів орнаментів, вишиті доріжки, повноцінні скатертини та цілі набори столового текстилю на будь-який смак!