Серіал “Блакитноокий самурай” має чудові рейтинги. 91% позитивних відгуків у Гуглі та стійка дев’ятка на imdb, що для мультиплікаційного серіалу дуже непогано. Такого, ми, здається, не бачили з часів “Аркейна”. І, до речі, з “Аркейном” його вже почали порівнювати. Хоча насправді, це абсолютно різні продукти. “Аркейн” за своєї прив’язаності до серії ігор, мав дуже свіжий вигляд, і крім усього іншого, був потужною заявою – і естетично, і сюжетно. “Блакитноокий самурай” – вторинний буквально в усьому.

Так, дуже гарна картинка, але ця “листівкова” Японія – з снігом, що падає, і листям сакури, пагодами і дивним одягом самураїв уже якось примелькалася. Так, сюжет хитромудрий і досить стрункий, але ідея помсти, влади тощо навряд чи може вразити уяву. Загалом, за великим рахунком, у “Блакитноокому самураї” не вражає взагалі нічого. Усе це ми десь уже бачили.

І тому є просте пояснення. Річ у тім, що це серіал про Японію, знятий не японцями, а американцями і французами. Японія 17 століття очима громадян з Голлівуду і Парижа, це, природно, набір штампів. Причому штампів не тільки про Японію. Із “Самурая” пре всяка “голлівудщина”. Наприклад, другорядний комічний персонаж, який супроводжує головного героя. Черговий, тисячний осел зі “Шрека”. І таких штампів можна нарахувати десятки. Хтось побачив у “Блакитноокому самураї” відсилання до Курасави і до Тарантіно. Насправді, в ньому купа відсилань взагалі до всього, що ми називаємо “маскультом”, без якихось особливих потуг на оригінальність.

Проте, “Блакитноокий самурай” подивитися варто. Є одна причина для цього. І вона ж пояснює високі рейтинги. Річ у тім, що це дуже і дуже якісний продукт. Якісний у всьому – від картинки, де кожен кадр настільки гарний, що хоч на стіну вішай, до сюжету, в якому всі герої змінюються, еволюціонують, не залишаючи при цьому жодних сюжетних дірок. Тому “Блакитноокий самурай” – цілком рекомендуємо до перегляду.

І останнє, про що потрібно попередити. Нехай вас не обманює той факт, що серіал мультиплікаційний. Малолітніх дітей від екранів краще прибрати. Занадто багато в ньому крові, насильства і сексу.